Бордо и Валенсия са новите Европейски столици на интелигентния туризъм 

Наградиха двата града на официална церемония в рамките на XX-тия Европейски туристически форум на 16 ноември 2021 

 

Бордо (Югозападна Франция) и Валенсия (Източна Испания) бяха обявени за победители в конкурса на Европейския съюз за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2022 г. след среща на европейското жури в Брюксел на 26 октомври 2021 г. 

Победителите получиха наградата на церемония по време на гала вечерята на XX-тия Европейски туристически форум, организиран съвместно от Словенското председателство на Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия. 

В надпреварата участваха общо 30 града от 16 държави, от които 7 бяха избрани за втори етап на конкурса, в който да представят своите кандидатури пред многочленно жури от представители на Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия“ на Европейската комисия, членове на Европейския парламент и експерти в областта на интелигентния туризъм. 

Бордо и Валенсия представиха забележителни постижения във всичките четири категории на състезанието – достъпност на градската среда за туристи (включително тези с увреждания), отговорно отношение към природата и екологията, наличие на полезни за туристите цифрови услуги, културно наследство и творчески потенциал. Освен с тях, те грабнаха журито с впечатляващите си програми от дейности, които възнамеряват да реализират през 2022 г., както и с притежавания от тях капацитет да бъдат модел за подражание от други европейски градове. 

Бордо се откроява с включването на целия град в интелигентни туристически практики и със стремежа си да приобщава местните общности в разработването на иновативни туристически стратегии за стимулиране на модернизацията на иначе традиционния град. В своя възприет подход Бордо поставя основен акцент върху развиване на стратегии за управление на участието, което позволява процес на участие отдолу нагоре и съвместно творчество, като по този начин овластява своите местни жители и посетителите. 

Валенсия посреща жители и посетители с девиза „умни в сърцето“, който отразява отношението на града към интелигентните туристически практики. Градът успешно включва концепции за устойчивост, достъпност, иновации и култура в своите цялостни стратегии и действия за интелигентен туризъм. Амбициозната програма на Валенсия със силен „европейски“ фокус ще повърне в града модел за следване като европейска столица на интелигентния туризъм за 2022 г. 

Конкурсът за титлата Европейска столица на интелигентния туризъм се провежда ежегодно. Инициативата има за цел подобряването на профила на Европа като туристическа дестинация и утвърждаването на платформа за споделяне на най-добрите практики на европейските градове в областта на туризма.  

Тази година в шорт-листата на претендентите за Европейска столица на интелигентния туризъм‘2022 освен Бордо и Валенсия бяха включени Дъблин (Ирландия), Флоренция (Италия), Любляна (Словения), Палма (Испания) и Венеция (Италия).